Opfindsomhed og viljen til at føre den gode virksomhedsidé ud i livet lever i bedste velgående her lokalt. Det skinnede tydeligt igennem i Dragens hule, Slagelse Erhvervscenters lokale version af Løvens hule, der mandag eftermiddag havde premiere på Posthuset. Der blev lyttet med stor interesse i panelet og givet nyttig sparring til de fem deltagere i Dragens hule. Her ses fra venstre Kenneth Kristensen, Jan Milvertz, Louise Lecanda samt Martin Senderovitz. Derudover deltog Jens-Ole Larsen også i panelet. Foto: Mette Juhl Kan man trække en tv-succes ud af fjernsynet og få et vellykket resultat ud af det? Svaret er ganske enkelt: ja, det kan man godt. Det var netop, hvad Dragens hule, Slagelse Erhvervscenters egen lokale udgave af iværksætterprogrammet Løvens hule, mandag 29. juni lykkedes med.
Her blev fem lokale iværksætteridéer præsenteret foran et panel af erhvervs- og uddannelsesledere. Idéerne spændte vidt fra toiletpapir i bambus til restaurering af gamle fotos og film samt salg af sportstøj produceret af regenereret nylon, skabt af plastikaffald fra verdenshavene. Blandt deltagerne var virksomheden Fegopapir ved Emil Larsen og Rasmus Andersen, der var glade for oplevelsen og udbyttet af Dragens hule. - Vi meldte os til for at få sparring og hjælp til lancering af vores nye produkt på markedet og har været glade for at deltage. De sagde nogle ting, vi allerede havde tænkt over, men der var også et par nye inputs, som vi skal hjem og arbejde med. En supergod oplevelse, som også gav rigtig mange brugbare kontakter, lyder det samstemmende fra de to iværksættere. Analyser og tendenser har de senere år givet detailhandlen en indikation af, hvilken fremtid, den går i møde. Coronakrisen har fremrykket behovet for udvikling, der kan få betydning for byerne i fremtiden, måske endda ligefrem for deres overlevelse. Ikke uventet står digitalisering højt på listen over områder, der bør fokuseres på, men også byrum, udlejers rolle og samfundsansvar spiller ind. For at understøtte den fysiske handel i fremtiden, er det vigtigt med et byrum, der appellerer til forbrugeren. Her skal man kunne få nogle oplevelser, man ikke får ved at lægge sine indkøb digitalt. Det er bare en af pointerne i den nye Retail Covid-19 rapport fra Copenhagen Institute for Futures Studies. Arkivfoto I lyset af coronakrisen har Copenhagen Institute, Instituttet for fremtidsforskning kigget i krystalkuglen og giver i en ny Retail Covid-19 rapport deres bud på, hvilke behov en detailhandelsby anno 2030 skal dække, hvis den fysiske handel skal kunne tiltrække forbrugerne.
Flere af rapportens nedslag var allerede inden corona emner, der er blevet vendt, når samtalen er faldet på fremtidens detailhandel, men coronakrisen har sat turbo på dele af udviklingen. Heriblandt, ikke uventet, digitalisering. ”Den sundhedsmæssige og økonomiske krise vil accelerere digitaliseringen og en række forbrugstendenser, samtidig med, at social distance spiller ind som et nyt fænomen i udviklingen af retailmarkedet”, lyder det i rapporten. - Det er tydeligt, at de butikker og virksomheder, der omstillede sig digitalt under coronakrisen, er dem, der klarer sig bedst igennem. Men det er ikke for sent at komme i gang med digitaliseringen. Det handler lige nu i høj grad om at være til stede, om at være synlig og gi’ kunden lidt ekstra at gå efter, siger Rasmus Lindvig, Detailhandelskoordinator i Slagelse Erhvervscenter. Har kunderne betalt? Er der økonomi til, at du selv kan betale regningerne? Er der basis for investeringer i virksomheden? Spørgsmål og svar, der alle handler om likviditet. Et nyt værktøj fra startup-virksomheden Excelmate, der holder til på Vækstfabrikken Slagelse, gør det nu endnu nemmere for virksomheder at følge likviditeten på tætteste hold. Det er bare en af de mange løsninger, som Excelmate kan tilbyde erhvervslivet, der letter og optimerer administrative opgaver. Jesper Martin Gram-Jensen (th.), indehaver af Excelmate, viser her direktør for Spar Nord Slagelse, Michael Rasmussen, hvor let man får et overblik over likviditeten med det nye it-værktøj. Foto: Mette Juhl - Jamen, alle virksomheder har gavn af at få et overblik over likviditeten.
Så enkelt lyder det fra Jesper Martin Gram-Jensen, der sammen med Rasmus Myhre står bag den halvandet år gamle virksomhed Excelmate, som tilbyder skræddersyede løsninger, der optimerer processer. Heriblandt et overblik over likviditet. - Alle løsninger er individuelt tilpassede, idet vi skræddersyr dem til bl.a. at trække oplysninger fra det økonomisystem du nu arbejder i samt oplysninger om skat, moms m.m. Resultatet kan bruges øjeblikkeligt, og du kan let følge udviklingen ved et tryk på én knap, fortæller Jesper Martin Gram-Jensen. Med programmet fra Excelmate kan du altså spare både tid og penge på enten selv at hente oplysningerne og få skabt overblikket eller betale f.eks. en revisor for at løse opgaven. Ved siden af deres fuldtidsjobs, har de to barndomskammerater Patrick Didriksen og Caspar Morgen fra Slagelse startet hver deres iværksætteri i en helt anden boldgade end de til daglig færdes i. Der er knaphed på timer i døgnet og krise ude i verden, men med viden fra et lokalt iværksætterkursus tilsat egen erfaring og en god portion drive, er der fortsat masser af optimisme omkring fremtiden. Patrick Didriksen (tv.) ejer Bornholmskevarer.dk, mens Caspar Morgen sammen med to kammerater driver iværksætteriet FMF Trading. De to lokale iværksættere er barndomskammerater. Foto: Mette Juhl - Det er spændende. Og så er det sjovt, siger Patrick Didriksen med et kæmpe smil. Hans bornholmske rødder fornægter sig ikke i hans iværksætteri, webshoppen bornholmskevarer.dk. En både seriøs og tidskrævende bibeskæftigelse, der står i skærende kontrast til en helt anden verden med et fuldtidsjob i forsvaret.
Også kammeraten Caspar Morgen bevæger sig i to meget forskellige brancher. Han pendler til hverdag til sit faste job hos DLR Kredit i København, men i fritiden har det i mange år været ræs med fjernstyrede biler, RC Racing, der har fyldt. Udover en hel del turneringer i både ind- og udland samt en stribe DM-titler på cv’et, har hobbyen nu udviklet sig til iværksætteriet FMF Trading sammen med to kollegaer fra ”bilbranchen”, Patrick Folman og Stefan Finnich. Bilentusiasterne har fremstillet en serie dækmidler, der fremmer bilernes præstationer under kørsel. - Vi har kørt ræs hele livet og på et tidspunkt tænke vi; Vi kan lave noget, der er bedre end det eksisterende. Det blev startet på det hele, fortæller Caspar Morgen, der sammen med drengene har solgt sit produkt på både det danske, men også det udenlandske marked, bl.a. er det nået helt til Japan. Håbet er at komme ind på det amerikanske marked, når verdenshandlen igen åbner mere op. |
ForfatterMette Juhl Nygaard Arkiver
Januar 2021
Kategorier |