Nyheder

Søg LAG-midler og realisér din gode idé

Hvis du har fået en rigtig god idé enten som borger eller virksomhedsejer i Slagelse Kommune, har du nu muligheden for at søge de såkaldte LAG-midler. Puljen er på 800.000 kr., og den skal søges senest 28. august 2017.  Du kan fx få penge til at udvikle produktionen i din virksomhed, ansætte nye medarbejdere eller skabe nye oplevelser for borgere eller turister i kommunen.

Formand for Landudvikling Slagelse, Troels Brandt, siger:
- I forhold til mange andre tilskudsmidler kan vi med LAG-midler give direkte støtte til virksomheden. Det er noget helt særligt, siger og fortsætter: Vi støtter dem, der satser og går nye veje. Målet er helt klart: flere på lønningslisten. Det styrker samtidig den lokale stolthed, virketrang og innovation.

For at give en idé om, hvad man kan søge tilskud til, fortæller plantageejer af Gårdagergård, Thomas Jensen, lige uden for Slagelse,  om sin oplevelse med at ansøge om midler. Han søgte i 2016, de blev bevilliget, og han får dem, når projektet afsluttes i foråret 2018.


Plantageejer af Gårdagergård, Thomas Jensen, står foran den saftpresse, han har søgt LAG-midler til gennem Landudvikling Slagelse. Han har modtaget 160.000 støttekroner til produktudvikling af pasteuriseret kirsebærsaft.

Gårdagergård er både gårdbutik og mosteri, og netop til mosteriet ansøgte Thomas Jensen om midler til en ny frugtpresse og produktionsudstyr, så han kunne fremstille koldpresset, pasteuriseret kirsebærsaft af den gamle danske sort ”Stevnsbær”.


- Jeg fik rigtig god hjælp til ansøgningen fra Anne Mette Christiansen fra Landudvikling Slagelse, og jeg fik tildelt 160.000 kr. til min produktion af kirsebærsaft. Det er jeg rigtig glad for, for det koster mange penge at produktudvikle.


Thomas Jensen fortæller, at han dog først modtager pengene efter projektperioden er udløbet. Derfor har han selv lagt ud for den nye saftpresse og det øvrige produktionsudstyr.

Både læger og ph.d-studerende er interesserede i bærret
-Et godt råd til andre producenter er, at man skal væbne sig med stor tålmodighed, når man skal eksperimentere. Jeg arbejdede med fire forskellige måder at pasteurisere saften på. Mit udgangspunkt var faktisk, at saften ikke skulle pasteuriseres, men jeg fandt ud af, at de sundhedsfaglige egenskaber bliver bedre bevaret ved at pasteurisere saften, siger Thomas Jensen. 

Thomas Jensen presser kun kirsebær af sorten ”Stevnsbær”. Det er en gammel dansk sort, der kun kan vokse i Danmark, fortæller frugtavleren, der både afsætter sine produkter til folk med gigt, søvnbesvær og smerter. Både læger og ph.d-studerende interesserer sig for bærrets gode egenskaber.

Han sælger kirsebærsaften fra sin gårdbutik, og der er stor rift om den, da mange oplever, at den har en gavnlig effekt på deres helbred. Den indeholder en masse antioxidanter og polyfenoler (farvestoffer), og selvom man ikke må anprise fødevarer i flg. Fødevarekontrollen, har Thomas Jensen personligt oplevet, at smerter i en skulder stoppede, da han gik op spiste Stevnsbær i plantagen.

- Nu har jeg indgået et meget spændende samarbejde med virksomheden Asiros A/S, Sorø, der er ejerledet af to læger. De vil aftage en hel del af mine Stevnsbær, fordi de ønsker at presse og trække de gode ting ud af bærrene for at bruge dem i funktionelle fødevarer, siger Thomas Jensen.
Han kommer endvidere til at have to Ph.d.-studerende fra Københavns Universitet gående rundt på frugtplantagen. Der er nemlig også her stor interesse for Stevnsbærrets mange gode egenskaber.

Har du fået lyst til prøve most fra Stevnsbær, sælges den i gårdbutikken på Gårdagervej lidt udenfor Slagelse.

Og er du blevet inspireret til at søge om LAG-midler til din egen produktion eller kunne du tænke dig at høre med om mulighederne for at søge puljen, er du velkommen til at tage kontakt til:
Koordinator i Landudvikling Slagelse Anne Mette Christiansen.
 
Anne Mette Christiansen sparrer gerne på det praktiske plan, og Thomas Jensen anslår, at han har brugt mellem 12-15 timer på ansøgningen.

- Anne Mette har været en god hjælp i processen, og jeg vil helt klart anbefale andre primærproducenter at søge LAG-midler. Der er så mange tilskudsordninger, der ikke er møntet på primærproducenter, men denne er, siger  Thomas Jensen. 

Husk, at der er ansøgningsfrist til at søge LAG-midler 28. august.

Tilbage